2017. február 4., szombat

Meggyes mascarponés máktorta

Hosszú szünet után végre visszatértem a blogra, és reményeim szerint mostantól rendszeresen tudok majd sütni és persze megosztani Veletek a recepteket, amiket kipróbáltam! :)
Kezdésnek egy finom máktortát hoztam, ami szerintem elég mutatós, mégis nagyon könnyű az elkészítése. A mákos piskótát Varga Gábor - Gourmandia című könyve alapján készítettem, ez egy nagyon jó alaprecept, amit sokféleképpen lehet variálni, a szerint, hogy mivel töltjük. Klasszikus változatnak számít ez a mascarponés-meggyes töltelék, ami szerintem a legjobban is passzol hozzá. Próbáljátok bátran ki, tényleg nagyon egyszerűen megvan! :)



Hozzávalók: (egy 22cm átmérőjű, 12 szeletes tortához)
   
        a tésztához:

  • 150g margarin
  • 90g porcukor
  • egy csomag vaníliás cukor
  • egy kevés rum
  • egy citrom lereszelt héja
  • egy csipet só
  • 6db tojássárgája
  • 6db tojásfehérje
  • 110g kristálycukor
  • 200g darált mák
  • 50g finomliszt
  • 30g étkezési kukoricakeményítő
   
       a krémhez:

  • 250g mascarpone
  • 3-4 evőkanálnyi tejföl
  • porcukor (ízlés szerint)
     
       a meggytöltelékhez:

  • fél üveg meggybefőtt
  • egy csomag vaníliás cukor
  • kristálycukor (ízlés szerint)
  • pár csipet fahéj
  • 3-4 evőkanálnyi étkezési kukoricakeményítő


Elkészítés:
Első lépésként a puha margarint robotgéppel kihabosítom a porcukorral, hozzáadom a vaníliás cukrot, a rumot, a reszelt citromhéjat és a csipet sót, majd még egyszer átkeverem. Ezután egyesével adom hozzá a tojássárgákat és alaposan elkeverem.
A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verem, majd egy-két habkártyányi habbal fellazítom a margarinos alapot. Itt még nem kell finomkodni a habbal, jól el kell keverni benne. 
A darált mákot, a finomlisztet és a keményítőt egy külön tálban összekeverem és a tojásfehérjehabbal felváltva óvatosan az alaphoz forgatom.
A tortakarika alját körbetekerem egy sütőpapírral, majd beleöntöm a tésztát. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 45-50perc alatt készre sütöm. Megvárom míg teljesen kihűl, majd 3 lapba vágom.
A meggyet a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a fahéjjal felfőzöm, éppen csak addig, hogy forrni kezdjen, majd a meggylével csomómentesre kikevert keményítőt hőkiegyenlítéssel hozzáadom és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm amíg be nem sűrűsödik. Ezt is hagyom teljesen kihűlni.
A mascarponét egyszerűen csak kikeverem a tejföllel és a porcukorral.
Ha mindennel elkészültem betöltöm a tortát. Fogom a tortakarikát és visszarakom bele a legalsó lapot, erre rétegzem a meggytölteléket, majd jöhet a középső lap, erre a mascarponekrém és végül a legfelső lap. A tortát egy éjszakán keresztül a hűtőben pihentetem, hogy szépen összeálljon. Másnap körbevágom a karikában és óvatosan leveszem róla. A tetejét megszórom egy kis porcukorral és már lehet is szeletelni.

+tipp: Kipróbálhatjátok úgy is ezt a tortát, hogy két réteg mascarponekrémet töltötök bele, a meggytöltelék helyett, pedig egy kicsit hígabb meggyszószt főztök, amivel tálaláskor öntitek nyakon a tortát! ;)

Puszi, Dóri



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése