Kis késéssel ugyan, de múlt hétvégén megtartottuk Anyukám és az én születésnapomat itthon a családdal. Egy jó kis tavaszi grill-partival ünnepeltünk, amiről természetesen a torta sem maradhatott el. Bár nagyon el vagyok most havazva a tanulnivalóval azért ennek az elkészítése még belefért az időmbe, mert egy nagyon egyszerű és gyors tortáról van szó. Semmi extra, egy finom piskóta, könnyed joghurtkrém és sok-sok friss eper a tetején, tökéletes lezárása egy finom ebédnek! :)
Hozzávalók: (egy 22cm-es formában készült 12szeletes tortához)
a piskótához:
- 4db egész tojás
- 80g kristálycukor
- 100g finomliszt
- egy csipet só
- fél citrom lereszelt héja
a krémhez:
- 500g görög joghurt
- 200ml habtejszín
- egy fél citrom leve és lereszelt héja
- porcukor (ízlés szerint)
- egy csomag vaníliás cukor
- egy csomag zselatin fix (8g)
a díszítéshez:
- eper
- egy csomag piros tortazselé
- egy evőkanálnyi kristálycukor
- víz
Elkészítés:
Először a piskótát készítem el. Ehhez kettéválasztom a tojásokat és a sárgáját kihabosítom a cukor 1/3-ad részével. A fehérjét a cukor maradék, 2/3-ad részével kemény habbá verem. Ezután egy kevés habbal fellazítom a tojássárgájás részt, majd a többi habot is óvatosan beleforgatom. Végül az átszitált lisztet is belekeverem és hozzáreszelem a citromhéjat. Még több, részletesebb infót a piskótakészítésről itt találtok! :) A kész masszát egy sütőpapírral körbetekert tortakarikába öntöm, a tetejét elegyengetem, majd 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20perc alatt készre sütöm.
A krémhez egy tálba reszelem a citromhéjat, majd beleöntöm a kifacsart levét is. Ezután hozzáadom a joghurtot és alaposan összekeverem. Ezen a ponton kell beállítani, hogy mennyire legyen édes a krém, mehet bele a vaníliás cukor, majd ízlés szerint a porcukor. A habtejszínt felverem és óvatosan a joghurthoz forgatom. Ekkor érdemes mégegyszer megkóstolni és ha nem elég édes adni még hozzá egy kis porcukrot. A legvégén a zselatin port egyszerűen csak belekeverem a krémbe. Természetesen ha nektek másfajta zselatinotok van, akkor a csomagoláson leírtak alapján adjátok hozzá!
A krémhez egy tálba reszelem a citromhéjat, majd beleöntöm a kifacsart levét is. Ezután hozzáadom a joghurtot és alaposan összekeverem. Ezen a ponton kell beállítani, hogy mennyire legyen édes a krém, mehet bele a vaníliás cukor, majd ízlés szerint a porcukor. A habtejszínt felverem és óvatosan a joghurthoz forgatom. Ekkor érdemes mégegyszer megkóstolni és ha nem elég édes adni még hozzá egy kis porcukrot. A legvégén a zselatin port egyszerűen csak belekeverem a krémbe. Természetesen ha nektek másfajta zselatinotok van, akkor a csomagoláson leírtak alapján adjátok hozzá!
Most következik a torta összeállítása. A teljesen kihűlt piskóta aljáról lehúzom a sütőpapírt, majd kivágom a tortakarikából. A karikát picit letisztítom, majd visszarakom bele a piskótát és rászorítom, hogy majd szépen megtartsa a krémet. Az elkészült krémet ezután egyenletesen eloszlatom a tészta tetején és mielőtt nekilátnék a díszítésnek berakom picit a hűtőbe dermedni.
A díszítéshez egyszerűen csak felszeletelem a megmosott és megtisztított epreket és szépen kirakosgatom velük a torta tetejét. A tortazselét szintén a csomagolás hátulján leírtak alapján felfőzöm a vízzel és egy kevés cukorral, majd egy ecset segítségével viszem fel az eperszeletekre. Én nem szeretem ha túl vastag rétegben áll rajta a zselé, ezért vékonyabban vittem fel, de ez csak ízlés kérdése, csináljátok, ahogyan szeretnétek! A zselé pár perc alatt megdermed a tetején, de azért nem árt ha egy éjszakát pihen a hűtőben a torta, így másnap gyönyörűen kijön a formából és szeletelhető.
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése